Bonaire Natuur, Weer & Klimaat

Klimaat en weer van Bonaire

Op Bonaire is de temperatuur vrijwel het gehele jaar door hoog. Tropisch en zonnig, gemiddelde temperatuur 31 graden. De temperatuurverschillen zijn laag op jaarbasis, er is weinig neerslag en veel zon. De luchtvochtigheid is met 76% vrij hoog, maar door de immer aanwezige passaatwinden is het aangenaam. De passaatwinden brengen overdag verkoeling en dezelfde passaatwinden brengen ‘s nachts warmte. De meeste regen valt tussen oktober en januari, het regenseizoen.

Komen er orkanen voor op Bonaire?

De noordoostpassaat heeft op het eiland een gemiddelde snelheid van 7 m/s. Februari, maart en augustus zijn de windrijkste maanden op het Nederlandse duikeiland. Bonaire valt buiten de orkaanzone en heeft dus geen last van tropische stormen, orkanen en tornado’s. Doordat Bonaire buiten de ‘hurricane belt’ ligt, zal het Benedenwindse Eiland doorgaans geen directe negatieve gevolgen ondervinden van het natuurgeweld op de Atlantische Oceaan, Caribische Zee en de Golf van Mexico. Maar indirect beïnvloedt het orkaanseizoen het weer wel op Bonaire. Zo kan het dagen windstil en droog zijn dan weer afgewisseld met flinke plenspartijen. Het orkaanseizoen loopt van juni t/m november. Het eiland wordt nauwelijks aangedaan door tropische stormen of orkanen. De laatste tropische stormen/orkanen die dicht bij het eiland langskwamen waren o.a Joan in 1988, Cesar in 1996, Felix in 2007 en Omar in 2008.

Bonaire Klimaat

Natuur van Bonaire

De vegetatie van Bonaire is licht heuvelachtig en tropisch met verschillende soorten cactussen, laag struikgewas, en lage bomen. Er zijn verschillende baaien en binnenwateren. De hoogste berg is de Brandaris met 241 meter.

De belangrijkste natuurgebieden zijn:

Washington Slagbaai Nationaal Park
De hele Noordpunt van Bonaire is een beschermd natuurgebied, het Washington Slagbaai Nationaal Park. Het park, 6000 hectare groot, is in 1969 ingesteld als het eerste natuurpark van de Nederlandse Antillen. Het herbergt een scala aan leefgebieden, waaronder de duinen bij de boca’s (inhammen) aan de noordkust, de saliñas (zoutmeren), de pos (bronnen) en de berggebieden. Het park is rijk aan vogels en andere dieren, met name hagedissen en leguanen. Binnen het park liggen twee gebieden die internationaal erkend zijn als belangrijk watergebied in het kader van de Ramsar-conventie: saliña Slagbaai en het Gotomeer. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt is het park van grote betekenis, onder andere vanwege de plantages en de historie van Slagbaai. Bij de ingang van het park is een interessant museum ingericht. Vanaf de entree zijn enkele wandelingen uitgezet. Het park is goed toegankelijk met de auto en mountainbikers zijn ook welkom.

Bonaire National Marine Park
Bonaire National Marine Park is een gebied gelegen aan de westelijke kant van het midden van het eiland Bonaire tot voorbij Kralendijk. Het park is in 1979 ontstaan door onder andere steun van het Wereld Natuur Fonds en behoort tot de Stichting Nationale Parken Nederlandse Anstillen (Stinapa). Voor de kust ligt het eiland Klein Bonaire. Er zijn circa zestig duikplaatsen. Het behoort tot de mooiste duiklocaties.

Klein Bonaire
Voor de kust bij Kralendijk ligt het eiland Klein Bonaire. Het eiland is 700 hectare groot, geheel vlak en slechts begroeid met kleine struiken en cactussen. Op het eiland komen zeker 76 plantensoorten en ca. 55 diersoorten voor. Het is omgeven met een schitterend koraalrif. De stranden aan de noord- en westkant zijn de belangrijkste nestplaatsen voor zeeschildpadden. Op het eiland liggen ook enkele saliñas of zoutmeren. Hierin foerageren wel flamingo’s. Om deze reden en vanwege de ongerepte koraalriffen en de neststranden voor zeeschildpadden, wordt het eiland beschermd als watergebied van internationale belang door de Ramsar-conventie. Met de groei van het duiktoerisme op Bonaire wilden projectontwikkelaars op Klein Bonaire hotels bouwen. Vlak voor de eeuwwisseling werd het eiland met hulp van Nederland, het Wereld Natuur Fonds en andere natuurbeschermers door het eilandgebied Bonaire aangekocht en veilig gesteld. Sinds 2001 is Klein Bonaire een wettelijk beschermd natuurgebied. Het eiland is per boot bereikbaar voor duikers, snorkelaars en dagjesmensen.

Lac
Het Lac is een schitterende ondiepe lagune in het zuidoosten van Bonaire. Het gebied van 700 hectare is omzoomd met mangroven. Lac maakt deel uit van het beschermde onderwaterpark en is aangewezen als watergebied van internationale importantie in het kader van de Ramsar-conventie. De baai is uniek vanwege het voorkomen van zeegras en mangrove. Een deel van de mangroven is door de beperkte toegankelijkheid vrijwel ongestoord en daarmee van belang als rustgebied voor vogelsoorten. Lac is een belangrijke rustplaats en broedgebied voor tal van vogels en mariene ongewervelden, waaronder de Koninginneschelp ofwel de Karkó. Vroeger kwam dit schelpdier hier in grote hoeveelheden voor, maar door overbevissing is de populatie grotendeels uitgeroeid. Het gebied heeft een kraamkamerfunctie voor rifvissen en is het voedselgebied voor de Groene zeeschildpad.

Sorobon, gelegen aan Lac Bay, is één van Bonaire’s schatten. Sorobon, aan de loefzijde van het eiland, heeft prachtige stranden, beschermd door een grote baai. Vele zonaanbidders en waterliefhebbers van alle leeftijden komen graag naar deze stranden. Van Bonaire is algemeen bekend dat het een ‘duikersparadijs’ is. Maar het eiland is ook wereldberoemd door het windsurfen. Sorobon biedt diverse windsurf-mogelijkheden; voor jong en oud, voor ervaren surfers en beginners. De combinatie van warm, ondiep water, wind en zon zorgt ervoor, dat Bonaire één van ’s werelds beste surfplekken is. Door deze ideale omstandigheden zijn het hele jaar nationale en internationale wedstrijden.

Landschap Bonaire

Pekelmeer
Het Pekelmeer en het flamingoreservaat (800 ha.) maken deel uit van het grote watergebied in het zuidwesten van het eiland. In dit gebied wordt nog steeds zout gewonnen. Het is ook het belangrijkste voedsel en leefgebied voor de flamingo. Een mooi samengaan van economie en ecologie. In deze omgeving bevinden zich, afhankelijk van het seizoen, tussen de 2000 en 7000 flamingo’s. Het flamingoreservaat is de belangrijkste broedplaats voor de flamingo in het zuidelijk Caribisch gebied. De totale populatie die migreert tussen Bonaire en Zuid-Amerika wordt geschat op 20.000 exemplaren. De flamingo stelt bijzondere eisen aan zijn omgeving (waterkwaliteit, rust) en is zeer gevoelig voor verstoringen. Het Pekelmeer en de flamingo reservaat zijn aangewezen als watergebied van internationale betekenis volgens de Ramsar-conventie. Bonaire zal de flamingo, het symbool van het eiland, actief blijven beschermen. De vogels krijgen ruimte en rust.

Saliñas en grotten
Saliñas zijn zoutmeren of inhammen die door een dam van dood koraal zijn afgesloten van de zee. Ze hebben een belangrijke functie doordat ze zorgen voor de opvang en filtratie van (regen)water. Zo wordt voorkomen dat voedingsstoffen en gronddeeltjes het rif in spoelen en daar tot schade aan de koralen leiden. Deze functie is vooral cruciaal bij hevige regenval. Saliñas zijn verder een belangrijk voedselgebied voor tal van watervogels. Slagbaai, Gotomeer, Pekelmeer en de saliñas op Klein Bonaire zijn watergebieden van internationale betekenis in het kader van de Ramsar-conventie.

Bonaire heeft verder vele tientallen grotten. Als geologische verschijningsvorm geven ze een beeld van de oudste geschiedenis van het eiland. Op diverse plaatsen zijn grotten voorzien van rotstekeningen, aangebracht door de oorspronkelijke Indiaanse bewoners van Bonaire. Sommige grotten bieden woonruimte aan vleermuizen of aan de blinde Typhlatia garnaal. Vleermuizen vervullen een nuttige functie in het ecosysteem: ze vangen grote hoeveelheden insecten (waaronder muggen) of dragen zorg voor de bestuiving van bloemen, waaronder die van cactussen.

Voor duikers is Bonaire een waar paradijs. Van oorsprong bestaat Bonaire uit vulkanisch kalkgesteente waarop koraal eeuwenlang zich heeft afgezet. Langs de kustlijn zijn de meest schitterende koraalriffen te bewonderen. Door de adembenemende onderwater natuur is duiken bij uitstek één van de populairste bezigheden op Bonaire.

In de wateren van Bonaire is een overvloed aan zeefauna te vinden zoals kleurige papegaaivissen, zilverachtige barracuda’s, red snapper, kleurige vlindervissen etc.
Dit zijn slechts enkele soorten die u hier zult aantreffen, terwijl u vlak langs de kust koraal- en zeeanemoonen vindt. Op Bonaire zijn zo’n 60 duiklokaties. Veel van de mooiste duikplekken liggen vlak langs de kust zodat u vanaf het stand kunt duiken.

Duiken Bonaire Dive

Enkele van Bonaire’s beste duikstekken:

Karpata – Dit is een duikstek per boot. De aanbevolen duikdiepte is 30 meter en dat betekent een ontmoeting met onder meer trekkersvissen, horse-eye jacks en soms een grote yellowfin grouper. Het mooiste deel van het koraal is tussen 9 en 21 meter.

Alice in Wonderland – Een twee-in-één-duik waarbij u de beide riffen van een indrukwekkend dubbelrif ziet. Het eerste rif heeft prachtige gorgonen. Tussen de riffen ziet u vooral pijlstaartroggen en garden eels. Het tweede rif is rijkelijk begroeid met een grote variatie aan koraalsoorten. De gemiddelde diepte is 25 meter.

Red Slave – Een indrukwekkende wrakduik voor ervaren duikers. De bodem ligt bezaaid met ankers, ballaststenen en andere resten van het schip HMS Barham. Dat schip ligt er sinds 1829. Het rif is aan de zuidkant royaal begroeid met diverse sponzen en gorgonen. Er zwemmen veel grote rifvissen.

Ol’Bleu – Een zeer visrijke duikstek, genoemd naar de donkerblauwe kleur die de zee er heeft. U ziet een groot terras dat is bedekt met verschillende soorten koraal. Tussen de keien verschuilen zich onder meer grootoog- en tijgertandbaarzen, barracuda’s en schorpioenvissen.

Salt City – Een duikstek die goed te bereiken is vanaf de kant, maar ook vanaf de boot. Op 21 meter diepte loopt een brede zandstrook parallel aan de kust. Het begin van een dubbelrif met ‘koraaleilandjes’ van soms 9 meter hoog. Rijkelijk begroeid met koraal en sponzen begroeid en dus zijn de vissen talrijk.

Uitgelichte woningen Bonaire

Kaminda Sorobon Resort (Chalet) Sorobon Bonaire

Week: € 910,-

Maand: Op aanvraag

1749_0_1
1749_1_2
1749_2_3

60 m2

2 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Kaya Achterzijde (Appartementen) Kralendijk Bonaire

Week: Op aanvraag

Maand: € 680,-

Kralendijk Bonaire Appartement Rental Huren (3)
Kralendijk Bonaire Appartement Rental Huren (10)
Kralendijk Bonaire Appartement Rental Huren (11)

40 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Kaya Carlos A. Nicolaas B Kralendijk Bonaire

Week: € 560,-

Maand: Op aanvraag

1725_0_1
1725_1_2
1725_2_3

40 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

** Verhuurd ** Kaya Lima Belnem Bonaire

Week: € 660,-

Maand: € 1945,-

Kaya Lima Belnem Bonaire Vakantiewoning (4)
kaya-lima-belnem-bonaire-vakantiewoning
kaya-lima-belnem-bonaire-vakantiewoning

95 m2

2 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Warm water

Kaya Randolph 2-slaapkamerappartement Belnem Bonaire

Week: € 595,-

Maand: € 1070,-

Bonaire Appartement Rental Vacation Long Term Belnem (3)
Bonaire Appartement Rental Vacation Long Term Belnem (2)
Bonaire Appartement Rental Vacation Long Term Belnem (5)

60 m2

2 slaapkamers

6 personen

Airco

Internet

Warm water

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.