Vervoer in Suriname

Infrastructuur van Suriname

Het wegennet van Suriname beslaat zo’n 9000 km, maar slechts een deel daarvan is verhard. Vooral in de regentijd zijn veel onverharde wegen zeer slecht begaanbaar. De kwaliteit van de verharde wegen en de bewegwijzering is redelijk. Rijden in het donker buiten de stad is niet verstandig. De enige hoofdweg is de tweebaansweg van Nieuw Nickerie aan de grens met Guyana naar Albina aan de grens met Frans Guyana. Alleen in de buurt van de hoofdstad Paramaribo zijn stukken met vier rijstroken. Landinwaarts zijn maar beperkt verharde wegen, die doodlopen in het dunbevolkte regenwoud. De rest van de Surinaamse jungle is over de weg nauwelijks bereikbaar. Al het verkeer gaat hier over water of per kleine vliegtuigen.

Suriname heeft links verkeer. Het is niet toegestaan om alleen met een Nederlands rijbewijs deel te nemen aan het verkeer, wel met een internationaal rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB). Meer informatie over het rijden met een buitenlands rijbewijs in Suriname is te vinden op de website van het Surinaamse consulaat in Amsterdam: netherlands.consulate.gov.sr

South America Suriname Paramaribo Road Large

Auto huren in Suriname

In Paramaribo en op het vliegveld (Johan Adolf Pengel Luchthaven, ook wel Zanderij genoemd) kunt u makkelijk een auto huren en rijden er bussen en taxi’s. Huurauto’s zijn bij diverse bedrijven beschikbaar bij het vliegveld en in Paramaribo, waar de grote internationale autoverhuurbedrijven gevestigd zijn. Een kleine auto huurt u vanaf € 100 per week of € 15 per dag. De tarieven kunnen erg verschillen per aanbieder. Vergelijk ter plaatse de prijzen.
Naast het Nederlandse rijbewijs is een Internationaal rijbewijs 1949 vereist. Het IRB is verkrijgbaar bij ieder ANWB-verkooppunt, ook voor niet-leden.
Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het IRB is 1 jaar geldig. Om een auto te huren moet u 23 jaar of ouder zijn en een geldig rijbewijs en een creditcard hebben. Vaak moet u ten minste 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Soms is de leeftijdsgrens 25 jaar of is de verzekering duurder als u jonger dan 25 bent. Houd er rekening mee dat er een maximumleeftijd kan gelden van 65 jaar. Voor het betalen van de borgsom moet u vaak beschikken over een geldige creditcard.

Taxivervoer in Suriname

Taxi’s zijn voldoende beschikbaar, niet duur en relatief veilig. Houd liever geen taxi op straat aan, maar bel een betrouwbare centrale. Voor een paar Euro komt u een heel eind in Paramaribo.

Bussen In Suriname

Openbaar vervoer in Suriname

In Suriname rijden geen treinen, trams of metro’s. Wel heel veel bussen. Het openbaar busvervoer is goed, goedkoop en een beleving op zich. Het busnet in Suriname verbindt Parimaribo met de omgeving. In Paramaribo rijden staatsbussen en particuliere minibusjes. De staatsbussen (Parbo-bussen) rijden ook in de omgeving. In Suriname is het gehele busnetwerk geprivatiseerd. Met dit systeem komen er een aantal organisatorische problemen kijken. De buslijnen hebben geen vast tijdschema en de buschauffeur vertrekt pas als hij de bus vol genoeg vindt. Het is dus moeilijk te bepalen wanneer u uit huis moet gaan om ergens op tijd te zijn. De bussen zijn vaak overvol en chaotisch met luide muziek. De minibusjes hebben geen dienstregelingen. Wel rijden ze vaste routes in Paramaribo en daarbuiten, dit staat aangegeven met afkortingen op de bus, zoals PL: Paramaribo-Lelydorp. Bij twijfel, vraag dit even na. Bij het instappen moet u met gepast geld betalen. Tijdens de daluren en ’s avonds rijden er weinig busjes. Voor stadsbussen betaalt u met strippenkaarten. Deze zijn verkrijgbaar op het postkantoor. Kaartjes voor regionale bussen zijn verkrijgbaar bij het busstation en in de bus.

Bussen Paramaribo Suriname 4

De bussen die rondrijden in Paramaribo zijn vele malen leuker om naar te kijken dan bijvoorbeeld de bussen in Nederland. Ze zijn felgekleurd en bevatten de meest uiteenlopende thema’s en teksten in verschillende talen. De bussen staan op een bepaalde manier symbool voor hoe gevarieerd de stad is. Er wonen onder andere Hindoestanen, Javanen, Chinezen en Surinamers met Afrikaanse roots, en al die verschillende invloeden ziet u terug op de megavrolijke bussen. Aan de versiering kunt u zien in wat voor bus u stapt. In bussen met Bollywood-sterren op de buitenkant wordt Hindoestaanse muziek gedraaid en deze bussen rijden meestal ook naar een Hindoestaanse buurt. Een bus die naar een buurt rijdt waar veel mensen met een Afrikaanse achtergrond wonen, kunt u herkennen aan afbeeldingen van bijvoorbeeld Lil Wayne of 2Pac. Ook kunt u een bus door de versiering makkelijker onthouden: als u een vreselijke rit hebt gehad, of u vond dat de buschauffeur zo heerlijk doorreed, dan weet u de volgende keer of u die bus wel of niet nog een keer moet nemen. Voor de chauffeurs is hun bus echt hun paradepaardje. Het kost veel geld, tijd en moeite om een bus zo te versieren, een investering die zich niet per se uitbetaalt in het aantal passagiers. Het gaat dus puur om trots.

Bussen Paramaribo Suriname 2

Fiets huren in Suriname

De eenvoudigste en goedkoopste manier om u te verplaatsen in Paramaribo is per fiets. De stad is plat, de wegen zijn redelijk goed. In Suriname is linksrijdend verkeer, dat is even wennen, maar heeft u binnen een uur al onder de knie. Een fiets huurt u al vanaf 1,- euro per dag! U heeft dan een normale stadsfiets zonder versnellingen. Uiteraard kunt u ook fietsen met versnellingen huren of een mountainbike. Er zijn diverse fietsverhuurbedrijven in Paramaribo en de prijs is redelijk hetzelfde. Soms verhuurt een woningverhuurder ook fietsen, informeer hier dus naar!

Fietsen In Suriname

Het zijn vooral toeristen en stagiairs die u op de fiets zult zien. Surinamers gebruiken liever de auto. Let u bij het fietsen op de volgende belangrijke punten:
– Suriname kent links verkeer! Vooral tijdens het oversteken leidt dit tot een verhoogd risico voor deelnemers die rechtsrijdend verkeer gewend zijn. Kijk eerst naar rechts, dan naar links alvorens over te steken.
– In de binnenstad van Paramaribo zijn de meeste wegen, éénrichtings-wegen. Dit maakt het soms moeilijk om de juiste route te vinden. Let goed op van welke kant het verkeer komt. Tegen de richting in fietsen is uiterst gevaarlijk!
– In de binnenstad van Suriname zult u bijna nergens een fietspad tegenkomen. Fiets in de stad achter elkaar: de wegen zijn vaak te smal om twee aan twee te fietsen. Houd ruime afstand van elkaar, zowel in de stad als in het binnenland.
– Een achterlicht (kleine versies met batterij beschikbaar) vergroot de veiligheid tijdens een hevige regenbui.
– Zorg dat de fiets goed op slot staat, wanneer er geen zicht op de fiets is. Het is aan te bevelen de fiets te verankeren aan een zwaar of vaststaand object, bijvoorbeeld een boom, hek, etc.

Fietsen In Suriname Paramaribo

Tip! Erg leuk om te doen in uw vrije tijd is een gezellige stadstour per fiets door Paramaribo of een plantagetour per fiets door Commewijne (overkant van de Surinamerivier). U kunt een tour boeken met gids, maar natuurlijk ook met uw eigen reisgezelschap afspreken om samen te fietsen. Er is onderweg veel te zien en u kunt overal stoppen voor een heerlijke Surinaamse snack!

Fietshuur Paramaribo Suriname

Uitgelichte woningen Suriname

Henck Arronstraat / Kwattaweg (Villawoning) Paramaribo Suriname

Week: Op aanvraag

Maand: € 1175,-

Villa Paramaribo Suriname Huren Kwatta Centrum
Villa Paramaribo Suriname Huren Kwatta Centrum
Villa Paramaribo Suriname Huren Kwatta Centrum (9)

150 m2

3 slaapkamers

5 personen

Airco

Internet

Warm water

Vakantiehuisje Nadiastraat Uitvlugt Paramaribo Suriname

Week: € 115,-

Maand: € 480,-

Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 435
Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 436
Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 437

30 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

3x appartementen Dr. Sophie Redmondstraat Paramaribo, Suriname

Week: € 95,-

Maand: € 380,-

Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 62
Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 63
Sophie Redmondstraat Appartement Huren Suriname Paramaribo

25 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zuurzakstraat Vakantiewoning Paramaribo Suriname

Week: € 235,-

Maand: € 820,-

Din 0142
Din 0161
Din 0159

150 m2

3 slaapkamers

6 personen

Airco

Internet

Warm water

Amatodjastraat Appartementen Paramaribo Suriname

Week: € 230,-

Maand: € 885,-

1448_0_1
1448_1_2
1448_2_3

60 m2

2 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Warm water

Wicherstraat (Studio) Paramaribo Suriname

Week: € 150,-

Maand: € 530,-

1580_0_1
1580_1_2
1580_2_3

27 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Welgedacht Villa Wanica Suriname

Week: € 390,-

Maand: € 1555,-

Foto Villa Sur. 6 10 2019 3
Foto Woonkamer 6 10 2019
1773_7_27

306 m2

4 slaapkamers

8 personen

Airco

Internet

Warm water

Woonhuis Suriname Wanica lange termijn

Week: Op aanvraag

Maand: € 1060,-

Thurie-Tinelaan wanica suriname
Woonhuis Suriname Wanica Thurie Tinelaan
Thurie-Tinelaan wanica suriname

300 m2

4 slaapkamers

8 personen

Airco

Internet

Warm water

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.