Samenstelling bevolking Suriname

De bevolking van Suriname (565.000 inwoners) bestaat uit de binnenlandbevolking de Marrons (boslandcreolen) en de Indianen (de Inheemsen) en in de steden voornamelijk Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Blanken (de Boeroe & de Bakra), Libanezen, Brazilianen, Caribische eilanden, Amerikanen en een steeds groter wordende groep gemengden.

Marrons

De grootste groepen Marrons zijn de Ndjuka’s en de Aucaners (Saramacaners). Tot de kleinere gemeenschappen behoren de Kwinti, Paramakamers, Matawai en Boni (Aluku’s).
Marrons zijn afstammelingen van de slaven die van de plantages weggelopen waren. In de loop der tijd zijn er diverse Marronstammen ontstaan, bijna alle Marrons wonen in het binnenland in dorpen langs de rivieren.

Marron Suriname

Inheemsen

De oorspronkelijke inwoners van Suriname, de inheemsen (indianen) zijn vandaag de dag een minderheid. Op basis van hun vestigingsplaats worden de inheemse stammen verdeeld in benedenlandse en bovenlandse indianen. De bovenlandse indianen wonen voornamelijk in het binnenland (Trio’s, Wajana’s en Akurio’s). De benedenlandse indianen daarentegen zijn dichtbij de kust gevestigd (Arrowaken, Caraïben en de Warraus).

Inheemsen Suriname

Creolen

Creolen zijn afstammelingen van de slaven, ‘Creool’ betekent ‘in eigen huis geboren’. De benaming werd vroeger gebruikt voor de slaven die in Suriname geboren waren. De Creolen hebben een westerse levensstijl, met aandacht voor hun traditionele gebruiken en religies. De meeste Creolen wonen in Paramaribo, lang waren zij de grootste bevolkingsgroep van Suriname. Inmiddels zijn ze qua aantallen door de Hindoestanen ingehaald.

Hindoestanen

Hindoestanen zijn de afstammelingen van contractarbeiders die in de negentiende eeuw uit India kwamen om op de plantages te werken. Deze contractarbeiders konden gratis naar hun land van herkomst terugkeren, maar een groot deel koos ervoor om in Suriname te blijven. Het kastenstelsel van het hindoeïsme bestaat in Suriname praktisch niet meer. Wel houden de meeste Hindoestanen zich nog aan allerlei traditionele gebruiken. in Suriname zijn de huizen van hindoes gemakkelijk te herkennen: in de tuinen staan, ter verering van hun god, bamboestokken met vlaggen eraan.

Phagwa Suriname Holy

Javanen

De voorouders van de Javaanse Surinamers waren over het algemeen contractarbeiders, die er ook voor gekozen hadden om in Suriname te blijven. Nagenoeg alle Javanen zijn moslim, veel Javanen hangen niet alleen de pure islam aan, maar ook traditionele geloofsovertuigingen. De Javanen behoren in Suriname tot één van de vijf grote bevolkingsgroepen, hun invloed op de Surinaamse samenleving groeit nog steeds. Toch is de Javaanse gemeenschap nog vrij gesloten, in verschillende districten in Suriname (vooral in het district Commewijne en in de Cultuurtuin in Paramaribo) zijn hechte, Javaanse leefgemeenschappen gevestigd (dessa’s).

Hoeveel Surinamers wonen er in Nederland?

In Nederland leven circa 350.000 Surinamers, waarvan velen rond de onafhankelijkheid in 1975, na de militaire coup van 1980 of na de Decembermoorden van 1982 uit Suriname vertrokken. Ook in de jaren ’90 van de 20ste eeuw emigreerde Surinamers naar Nederland vanwege de toenmalige slechte economische situatie in Suriname. De meeste Surinamers in Nederland hebben een Nederlands paspoort.

Welke talen worden in Suriname gesproken?

De officiële taal in Suriname is het Nederlands maar engels wordt ook veel gesproken langs de gehele kust. De enige taal die in het gehele land gesproken wordt is het “Sranang Tongo” de lingua franca van Suriname. Binnen de verschillende etnische groepen spreekt men veelal ook de eigen taal.

Suriname is een unieke mengelmoes van culturen die ieder voor zich een eigen identiteit hebben, die gezamenlijk naast en met elkaar leven, daarbij elkaars gewoonte en tradities respecteren. In de regenboog van culturen vinden we een kleurige mix van etnische groepen in het erfgoed van Suriname’s koloniale verleden. Gezamenlijk vormen zij een multi-culturele samenleving op z’n best.

Uitgelichte woningen Suriname

3-slaapkamervakantiewoning MaRetraite 2, Paramaribo, Suriname

Week: € 160,-

Maand: € 625,-

Vakantiewoning Suriname Paramaribo Noord
Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 379
Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 380

80 m2

3 slaapkamers

3 personen

Airco

Internet

3x appartementen Dr. Sophie Redmondstraat Paramaribo, Suriname

Week: € 95,-

Maand: € 380,-

Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 62
Vakantiewoning Rentahouse Paramaribo Suriname 63
Sophie Redmondstraat Appartement Huren Suriname Paramaribo

25 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zuurzakstraat Vakantiewoning Paramaribo Suriname

Week: € 235,-

Maand: € 820,-

Din 0142
Din 0161
Din 0159

150 m2

3 slaapkamers

6 personen

Airco

Internet

Warm water

Amatodjastraat Appartementen Paramaribo Suriname

Week: € 230,-

Maand: € 885,-

1448_0_1
1448_1_2
1448_2_3

60 m2

2 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Warm water

Cocoslaan Paramaribo Suriname

Week: € 135,-

Maand: € 480,-

cocoslaan-vakantiewoning-paramaribo-suriname
cocoslaan-vakantiewoning-paramaribo-suriname
cocoslaan-vakantiewoning-paramaribo-suriname

63 m2

2 slaapkamers

3 personen

Airco

Internet

Warm water

Frederikastraat Paramaribo Suriname

Week: Op aanvraag

Maand: € 1295,-

1797_0_1
1797_1_2
1797_2_3

250 m2

4 slaapkamers

6 personen

Airco

Internet

Warm water

Jokelaan Paramaribo Suriname

Week: € 240,-

Maand: € 900,-

Jokelaan Paramaribo Suriname Vakantiewoning (2)
Dav
Jokelaan Paramaribo Suriname Vakantiewoning (2)

200 m2

3 slaapkamers

6 personen

Airco

Internet

Warm water

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.