Curacao Steden en Dorpen

Grote steden op Curacao

Er is maar één grote stad op Curacao, de hoofdstad Willemstad. In de loop der jaren is deze stad het hele gebied rond de grote natuurlijke haven, het Schottegat, gaan beslaan. Daardoor zijn veel dorpjes die eerst los lagen aaneengegroeid tot een groot verstedelijkt gebied. De stad beslaat ongeveer een derde van het hele eiland in het oosten. De bekendste wijken van Willemstad zijn:

– Punda, het historische stadscentrum met de Handelskade aan de Sint Annabaai
– Otrobanda, ligt aan andere kant van de Sint Annabaai
– Julianadorp, rond 1928 in opdracht van Shell gebouwd voor haar personeel
– Saliña, ligt tegen Punda aan en is voorzien van vele winkels en restaurants
– Brievengat, een buitenwijk in het noorden van de stad

Willemstad ligt aan de zuidwestkant van Curaçao, heeft ongeveer 140.000 inwoners en wordt wegens de “Hollandse” architectuur ook wel Het Amsterdam van het westelijk halfrond genoemd. De stad kenmerkt zich vooral door de fraaie, pastelkleurige, Oudhollandse Koopmanshuizen. Deze bijzondere koloniale architectuur moet zoveel mogelijk bewaard blijven en daarom zet de Stichting Monumentenzorg alsmede enkele particulieren zich nu in voor het behoud van de oude stad. De oude gerestaureerde huizen in de smalle straten en op de intieme pleintjes, doen nu dienst als hotelkamer, restaurant, casino of winkeltje.

Sint Annabaai

Midden door de stad loopt de Sint Annabaai die uitmondt in een grillig, groot havengebied. Op de Annabaai ligt een voetgangersbrug die op pontons rust en hoog over de baai loopt de autobrug. Aan weerszijden van de Sint Annabaai in Willemstad liggen Punda en Otrobanda. Zowel Punda’s Breedestraat als Otrobanda’s Breedestraat zijn drukke, auto-vrije winkelstraten, waar veel toeristen en passagiers van de cruiseschepen hun vakantie-inkopen doen. Willemstad is eigenlijk één grote bezienswaardigheid en mede daarom is het gehele stadscentrum, samen met de wijken Otrobanda en Punda, in 1997 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Shoppen Curacao Willemstad

Enkele andere plaatsen (dorpjes) op het eiland ten westen van Willemstad zijn:

Westpunt
Barber
Soto
Sint Willibrordus
Sint-Michiel (Boca Sami)
Grote Berg
Tera Corá
Lagun

Westpunt
In de noordwestelijke punt van het eiland ligt Westpunt, de op een na grootste stad van Curacao. De stad is in 1860 gesticht door vrijgemaakte slaven. Westpunt is een gebied waar veel Curacaoënaars en Nederlanders een vakantiehuisje hebben. De stranden rond Westpunt zoals Playa Piskado, Playa Kalki, Playa Jeremi, Westpunt Beach en Knip Beach staan bekend als zwem- en duikplaatsen vanwege de rustige zee en het heldere water. In Westpunt bevindt zich een typische Curacaose begraafplaats waar de overledenen vanwege de harde ondergrond niet begraven maar in kelders worden gemetseld. In de buurt van Westpunt ligt Kenepa Plantage, waar twee van de best bewaarde landhuizen van het eiland staan: landhuis Daniel en landhuis Kenepa beide gebouwd rond het jaar 1700.

Westpunt Curaçao Kleine Knip

Barber
Langs de weg naar Westpunt ligt nabij het dorp Barber ‘Hofi pastor Park’; de boomgaard van pastoor Park. Met wat goede wil kan Barber het centrum van Banda’bou (ook wel Banda Abou), het noordelijk deel van Curacao worden genoemd. Het plaatsje zelf is weinig aantrekkelijk, maar in en om Barber zijn naast een mooie, eenvoudige kerk enkele bezienswaardigheden zoals het mooi gerestaureerde Landhuis Ascencion dat nu een vormingscentrum van de marine is. In het nationale park staat Hofi Pastor de oudste boom van Curacao, de reusachtige Kapokboom die vier eeuwen oud is en waarvan de massieve wortels hoog boven de grond liggen. Het park wordt ook vaak gebruikt om te picknicken onder de oude Mango-, en Tropische fruitbomen. Hòfi Pastor is voor iedereen toegankelijk, de wandelpaden zijn goed begaanbaar en het gebied is ook met een rolstoel goed te bereiken.

Soto
Het dorpje Soto ligt in het noordwesten van Curaçao aan de punt van de St. Martha Baai. U bereikt dit dorp door op de weg naar Westpunt even voorbij Tera Kora linksaf te slaan. Soto zelf heeft de toerist niet veel te bieden, maar de omgeving van de St. Martha Baai is adembenemend mooi. Het landhuis Groot Sint Martha, ingericht met antieke meubels en oude gebruiksvoorwerpen, is gerestaureerd en opengesteld voor toeristen. Op het achterterras van dit landhuis heeft men een mooi uitzicht over de Baai en in de verte ziet men de berg Christoffel. In de buurt van Soto liggen de stille baaien van San Juan en Santa Cruz. Het strand van San Juan ligt op privéterrein en heeft verder geen voorzieningen. Santa Cruz heeft een groot wit zandstrand met ligstoelen, parasols en een bar en is bereikbaar via de weg door het mangrovebos.

Sint Willibrordus
Sint Willibrordus ligt ten noordwesten van Willemstad en is alleen bereikbaar via de weg naar Westpunt. Het dorp heeft naast een mooie kerk ook een landhuis met uitzicht op de vroegere zoutpannen en mooie stranden. De zoutpannen waren vroeger onderdeel van de plantages Zevenbergen en Jan Kock. De belangrijkste reden voor de West Indische Compagnie om Curacao te veroveren was destijds het zout van Bonaire en Curacao. Bij het dorp St. Willibrordus krijgt u een indruk van de werking van de zoutpannen. Langs het gebied loopt nu een mooi wandelpad waarbij u van een ruime afstand de in dit gebied foeragerende flamingo kolonies kunt bewonderen. Landhuis Jan Kock is het oudste landhuis van Curacao en er wordt gezegd dat het hier spookt. Vanaf het terras van dit fraai gerestaureerde landhuis heeft de bezoeker een mooi uitzicht over de zoutpannen en de daar verblijvende roze flamingo’s. In de buurt van St. Willibrordus liggen enkele zeer populaire stranden zoals Draaibootbaai, Playa Porto Marie en Playa Kas Abao. De lange, brede witte stranden hebben goede faciliteiten en volop parkeergelegenheid. Omdat de zee niet snel diep wordt is het strand ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Boka Sami Curacao

Boka St. Michiel
Het vissersdorp Boka St. Michiel, in de volksmond Boka Sami genoemd, ligt vijf kilometer ten westen van Willemstad aan de fraaie St. Michielsbaai. Boka St. Michiel is een klein, traditioneel vissersdorp met slechts twee eenvoudige visrestaurants. U vindt hier de restanten van een klein fort en de duikschool van duikpionier van Curaçao, Erik Wederfoort. Hij heeft hier een duikschool in een gebouw dat vroeger van de Marine was. De rotsachtige kust bij St. Michiel is minder geschikt voor zwemmers en strandliefhebbers. In de baai liggen vooral vissersboten en er is een aanlegplaats voor grote olietankers. Jaarlijks wordt in mei de Boca-Sami zeilwedstrijd gehouden.

Grote Berg
Grote Berg is dorp in ontwikkeling. Dit verkavelingsplan is gelegen op een plateau in het midden van Curacao. In totaal worden 900 kavels ontwikkeld. Het grootste deel is of wordt inmiddels bebouwd. Op vijftien autominuten van het vliegveld ligt het in ontwikkeling zijnde dorp ‘Grote Berg’. Het naar eigen zeggen ‘mooiste’ winkelcentrum Promenade ligt in de buurt en is al open. Ook hier wordt nog gebouwd. Er is ruime parkeergelegenheid en 24 uur beveiliging. Promenade heeft een grote verscheidenheid aan winkels en horecagelegenheden. Regelmatig worden evenementen georganiseerd zoals modeshows en bazaars en voor de kinderen is een speelplaats ingericht. De ligging is zeer gunstig t.o.v. de bereikbaarheid van de stad, winkels, strand en het prachtige watersportgebied Spaanse water.

Lagun
Lagun is een klein dorpje aan de noordwestkust van Curaçao tussen Playa Jeremi in het westen en Playa Lagun in het oosten. Lagun is een stil dorp waar de bevolking van Curaçao graag vakantie houdt in de mooie weekendhuisjes aan de kust. De stranden van Playa Lagun en Playa Jeremi zijn zeer geschikt om te snorkelen, maar de voorzieningen voor zwemmers en zonaanbidders beperkt. Lagun heeft een duikschool met prima duikfaciliteiten en net buiten de baai ligt één van de mooiste riffen van het eiland.

Catamaran Bluefinn At Klein Curacao

Klein Curacao
Klein Curacao is een klein onbewoond eiland voor de kust van Curacao. Het eiland is drie vierkante kilometer groot, gelegen op ongeveer tien kilometer afstand ten zuidoosten van Curacao. Het is een kaal rotseilandje, dat als vogelbroedplaats fungeert. De wateren rond Klein Curacao bieden goede duik- en snorkelmogelijkheden. Er zijn veel bedrijven die dagtochten naar Klein Curacao organiseren. Klein Curacao is niet altijd zo kaal geweest. Het was ooit met veel gras begroeid en werd onder andere gebruikt om paarden op te laten grazen. Uit die tijd stamt de vuurtoren van het eiland. Door fosfaatwinning werd het eiland afgegraven, waardoor het veel van zijn vegetatie verloor. Op het strand ligt een oud scheepswrak dat er jaren geleden gestrand is. Momenteel heeft het eiland geen permanente bewoners meer maar in het nabije verleden was dat wel het geval.

Andere wijken in Willemstad zijn onder andere:
Biesheuvel
Bonam
Caracasbaai
Dominguito
Fleur de Marie
Gasparitu
Groot Sint Joris
Jan Doret
Jan Thiel
Janwé
Jongbloed
Mahuma
Marie Pampoen
Montaña
Pannekoek
Muizenberg
Rio Canario
Rooi Santu
Salinja
Santa Catharina
Santa Maria
Santa Rosa
Spaanse Water
Steenrijk
Stenenkoraal
St. Jago
Suffisant
Tera Cora
Van Engelen
Veeris

 

Uitgelichte woningen Curacao

Tweekamerappartement met buitendouches en zwembad, Sint Michiel Curacao

Week: € 840,-

Maand: € 2780,-

1667_0_1
Lodge Flamingo Hut 55
1667_8_9

80 m2

2 slaapkamers

5 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Studentenresort in het centrum van Curacao

Week: Op aanvraag

Maand: € 440,-

Aerial Klein
Keuken Binnen
App Vanaf Palapa

500 m2

13 slaapkamers

15 personen

Internet

Zwembad

Vista Royal A (Villa) Willemstad Curacao

Week: € 1395,-

Maand: Op aanvraag

1569_0_1
1569_1_2
1569_2_3

450 m2

5 slaapkamers

12 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Jan Thiel Noord B (2-slaapkamerappartement) Willemstad Curacao

Week: € 560,-

Maand: € 2250,-

1555_0_1
1555_1_2
1555_2_3

70 m2

2 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Kaya Andira A (Studio) Willemstad Curacao

Week: € 350,-

Maand: Op aanvraag

1485_2_1
1485_3_2
1485_4_3

20 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

2-slaapkamerappartement Schubappelweg B Willemstad Curacao

Week: € 390,-

Maand: € 715,-

Schubappelweg Appartement Huren Curacao Lange Termijn (11)
Schubappelweg Appartement Huren Curacao Lange Termijn (3)
Schubappelweg Appartement Huren Curacao Lange Termijn (1)

36 m2

2 slaapkamers

3 personen

Airco

Internet

Warm water

Caracasbaaiweg Willemstad Curacao

Week: € 1615,-

Maand: Op aanvraag

1668_0_1
1668_1_2
1668_2_3

72 m2

1 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Gezellig huisje met privezwembad Willemstad Curacao

Week: € 375,-

Maand: € 1390,-

0 Zicht Op App Van Pool
0 Voortuin1.
Tafel 1

30 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.