Curacao Natuur, Weer & Klimaat

Klimaat en weer van Curacao

Op Curacao is de temperatuur vrijwel het gehele jaar door hoog. Tropisch en zonnig, gemiddelde temperatuur 31 graden. De temperaturen zijn relatief constant met kleine verschillen door het hele jaar heen. Met nagenoeg altijd een Noordoost passaatwind. De passaatwinden brengen overdag verkoeling en dezelfde passaatwinden brengen ‘s nachts warmte. Deze wind zorgt voor hoge golven aan de ruige noordkant van het eiland. De rustige stranden liggen allemaal aan de zuidkant van Curacao. Daar is de wind vaak een lieflijk briesje dat voor de nodige verkoeling zorgt. Het Curacao weer is simpelweg verrukkelijk!

De meeste regen valt tussen oktober en januari, het regenseizoen. Het orkaanseizoen loopt van juni t/m november. Het eiland zelf wordt nauwelijks aangedaan door tropische stormen of orkanen. Bekende tropische stormen/orkanen die dicht bij het eiland langskwamen waren o.a Joan in 1988, Cesar in 1996, Felix in 2007 en Omar in 2008. Door de rand van een passerende storm of orkaan kan het wel soms flink waaien of regenen op Curacao.

Gelukkig ligt Curacao samen met Aruba en Bonaire benedenwinds. Dit betekent dat de eilanden buiten de orkaangordel liggen en dat deze doorgaanse alleen overlast en schade veroorzaken op de bovenwindse eilanden (zoals Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius). Voordat een orkaan de benedenwindse eilanden passeert buigt deze meestal noordwesten af, richtingen bovenwinden dus. Een tropische storm gaat over in een orkaan wanneer deze windkracht 12 bereikt. Windkracht 12 staat gelijk aan 64 knopen of 117km p/u.

Wat is de orkaangordel?

De eilanden die getroffen worden door orkanen bevinden zich over het algemeen in de orkaangordel; een gebied in de Atlantische Oceaan met het meeste kans op orkanen. Curacao ligt buiten deze orkaangordel; het orkaanseizoen is voor Curacao dus vrijwel ongevaarlijk. Meer Caribische eilanden buiten het orkaangebied zijn Aruba, Bonaire, Barbados, Saint Vincent en de Grenadines, Grenada, Trinidad en Tobago, Providencia Island, San Andrés en de eilanden van Venezuela.

Orkanen Gordel Benedenwinds Bovenwinds

De vele zonuren die het hele jaar door vrij constant zijn, is ook een voordeel van Curacao. Het gemiddelde ligt op circa 8 zonuren per dag. Zelfs in de perioden dat er wat meer neerslag valt, is er nog genoeg ruimte tussen de buien over om de zon flink te laten schijnen. Dit is één van de redenen waarom Curacao zo’n populaire vakantiebestemming is. Tip: Je kunt het beste tussen 12.00 en 14.00 uur de schaduw opzoeken, in deze periode is de caribbische zon namelijk het meest krachtig. Uiteraard moet je jezelf goed insmeren op die momenten dat je met je huid in de zon komt. Daarnaast moet je altijd voldoende vocht tot je nemen; ook op het moment dat je nog geen dorst hebt, dit wordt het zogenaamde preventief drinken genoemd. Als je voldoende drinkt en je zet een hoedje op als je de zon ingaat, voorkom je een vervelende zonnesteek.

Natuur van Curacao

De vegetatie van Curacao bestaat voornamelijk uit verschillende soorten cactussen, laag struikgewas, en lage bomen. De dividivi is een van de bekendste bomen. Aloësoorten en agaves komen in verwilderde vorm voor. Daarnaast groeien er verschillende kruiden en komen er ook orchideeën voor.

De natuur van Curacao wordt beschermd door drie nationale parken namelijk één onderwaterpark en twee landdparken. Het Christoffel Park (20 km2), Shete Boka Park (2 km2) en het Curacao Marine Park (10,36 km2) zijn de namen van de drie nationale parken van het middelste Benedenwindse Eiland. In dit gebied komen ook zeeschildpadden voor. Bij Sint Willibrordus is een natuurreservaat waar flamingo’s voorkomen. Verder leven er op het eiland verschillende soorten hagedissen. De grootste hiervan is de groene leguaan. Deze leguanensoort komt in bijna heel Midden- en Zuid-Amerika voor. Ook leven er allerlei soorten tropische vogels en insecten. In de grotten op het eiland leeft een aantal vleermuissoorten die behalve op Curacao en Bonaire nergens anders voorkomen.

Curacao Weer Klimaat Natuur (3)

Het Christoffel Park ligt in het noordwesten van Curacao en bestaat uit drie voormalige plantages. Op Curacao waren vroeger ruim 400 plantages aanwezig. In het park zijn fraaie geologische processen van miljoenen jaren oud te bekijken zoals grillige bergen, woeste baaien en imposante blowholes. De Christoffelberg ligt in het Christoffel Park en is de hoogste berg van Curacao. De Christoffelberg is met een hoogte van 377 meter tevens ook het hoogste punt van het eiland. De Christoffelberg is te beklimmen en het hoeft verder geen betoog dat je op de top wordt getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Verder herbergt het park een rijke flora en fauna.

Ook voor duikers is Curacao een waar paradijs. Van oorsprong bestaat Curacao uit vulkanisch kalkgesteente waarop koraal eeuwenlang zich heeft afgezet. Langs de kustlijn zijn de meest schitterende koraalriffen te bewonderen. Door de adembenemende onderwater natuur is duiken bij uitstek een van de populairste bezigheden op Curacao.

Curacao Weer Klimaat Natuur

In de wateren van Curacao is een overvloed aan zeefauna te vinden zoals kleurige papegaaivissen, zilverachtige barracuda’s, red snapper, kleurige vlindervissen etc. Dit zijn slechts enkele soorten die u hier zult aantreffen, terwijl u vlak langs de kust koraal- en zeeanemoonen vindt. Op Curacao zijn zo’n 65 duiklokaties waarvan er 44 een boei met een ketting hebben zodat u eenvoudig kunt afdalen. Veel van de mooiste duikplekken liggen vlak langs de kust zodat u vanaf het stand kunt duiken. Er zijn op Curacao schitterende duiksites waar u kunt wrakduiken.

Uitgelichte woningen Curacao

Eenslaapkamer bungalow met zwembad, Sint Michiel Curacao

Week: € 630,-

Maand: € 2075,-

Img 8766
Lodge 144
Lodge 148

45 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Dokterstuin Banda Abou Curacao

Week: € 430,-

Maand: Op aanvraag

1615_3_4
1615_2_3
1615_4_5

48 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Lagun (Villa) Lagun Curacao

Week: € 700,-

Maand: Op aanvraag

1495_1_7
1495_0_2
1495_4_9

90 m2

2 slaapkamers

5 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Klein maar fijn paradijsje in Julianadorp Curacao -kleine kamer

Week: € 125,-

Maand: € 420,-

Klein paradijs in Julianadorp Curacao - Kamerhuur
Kamer7
Kamer8

14 m2

1 slaapkamers

1 personen

Airco

Internet

Jan Thiel Noord A (1-slaapkamerappartement) Willemstad Curacao

Week: € 420,-

Maand: € 1650,-

1554_0_1
1554_1_2
1554_2_5

50 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Rodeweg (Kamerhuur) Willemstad Curacao

Week: € 280,-

Maand: Op aanvraag

Curacao Roodeweg Kamerhuur Roomrental Willemstad
Curacao Roodeweg Kamerhuur Roomrental Willemstad 5
Curacao Roodeweg Kamerhuur Roomrental Willemstad 4

150 m2

5 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Lagoon Ocean Resort A Lagun Curacao

Week: € 650,-

Maand: Op aanvraag

1690_0_1
1690_1_2
1690_2_3

80 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.