Curacao culinair

Het is goed toeven op Curacao als het gaat om eten en drinken. De Antilliaanse keuken is gebaseerd op een overvloed aan producten uit zee. Schelpdieren, tonijn, wahoo, mahi-mahi, zaagbaars en snapper staan al op het menu vanaf dat er bewoners op Curacao zijn. Verse vis is nog steeds favoriet. De traditionele gerechten hebben een unieke smaak dankzij de inheemse kruiden en specerijen. Naarmate het aantal bezoekers naar Curacao toenam, kwamen ook steeds meer fijnproevers en chef-koks naar Curacao. Zo is Curacao groot geworden in de internationale keuken.

Verse vis en dagelijks vers fruit (aangevoerd vanuit Venezuela). Het eten op Curacao lijkt veel op de Zuidamerikaanse keuken, met vis als terugkerende specialiteit. Een typisch gerecht is de keshi yená; een uitgeholde Edammerkaas gevuld met vlees of vis. Bij een lokale ‘groentenboer’ kun je veel en goedkoop eten, maar er zijn ook genoeg restaurantjes die voordelige menu’s aanbieden. Kuminda krioyo, het lokale Curacaose eten, bestaat veelal uit gebakken vis, stoofschotel van geitenvlees (kabritu), kip en rundvlees en worden geserveerd met erwten en rijst (aros moro), aardappels of funchi, een gekookte maïsbrij die lijkt op de Italiaanse polenta. Funchi gemengd met bonen en suiker wordt tutu. Voor de echte avonturiers is er een stoofschotel van leguaan (yuana), die opvallend veel naar kip smaakt.

Het ontbijt op de Nederlandse Antillen is vrij eenvoudig. Een kop koffie of thee, wat brood en soms ook wel een ei. Later op de morgen wordt weer wat koffie gedronken, al dan niet met een pasteitje of ‘empaná’ (halve maanvormig pasteitje van maïsmeel). De hoofdmaaltijd wordt in de meeste gezinnen ‘s middags gegeten. Deze bestaat op werkdagen uit het hoofdgerecht vlees, vis, kip, gestoofd of gebakken, met ‘funchi’ of rijst, of uit gestoofde groenten als warmoes, Caribische komkommer e.a. klaargemaakt met vers en gezouten vlees en aardappelen. Hierbij wordt ook ‘funchi’ gegeten. ‘s Avonds eet men soms een broodmaaltijd en soms warm.

De Antillianen staan bekend om hun gastvrijheid, die vooral tot uiting komt ter gelegenheid van het Kerst- en Nieuwjaarsfeest, als de tafel gedekt is voor ieder die zijn wensen komt aanbieden. Op tafel komen dan de ‘ayaka’, en geglaceerde Virginia-ham en de ‘pan bolo’; met Nieuwjaar bovendien zult, gezouten makreel of zalm. Ook het communiefeest en de zondag na het bruiloftsfeest vormen gelegenheid om die gastvrijheid en het culinair kunnen te tonen. Er is een Papiaments spreekwoord dat in het Nederlands vertaald luidt: ‘Een gevulde maag gaat gepaard met een blij hart’.

Ook qua drank heeft Curacao zo zijn specialiteiten. Sinds 1959 heeft het eiland zijn eigen brouwerij, tot die tijd werd al het bier geïmporteerd. Het meest bekende product van deze Antilliaanse brouwerij is het sinds 1999 gebrouwen Amstel Bright, een fris en toegankelijk bier gebrouwen van water uit de Caraïbische zee. De nationale likeur is de Curacao liqueur sinds 1896 geproduceerd door de firma Senior & Co van de gedroogde schillen van de bittere Lahara sinaasappelen, die op het eiland groeien. Naast de authentieke Curacao likeur produceert de stokerij nog een drietal andere likeuren, Kofi Korsow of Curacao (likeur met koffiesmaak), Chocolate of Curacao (likeur met chocolade smaak) en Rum Raisin of Curaco (mengsel van rum, rozijnen en Curacao likeur). De likeurstokerij Senior & Co is sinds 1962 gehuisvest in het monumentale landhuis Chobolobo in het stadsdeel Saliña in Willemstad.

Restaurants op Curacao

Tientallen restaurants bieden elke denkbare specialiteit aan, van Argentijns tot Italiaans of Indonesisch, en kunnen zich meten met de beste restaurants ter wereld. Een mengeling van tradities en ingrediënten siert dus de Antilliaanse keuken. Specialiteiten zijn bijvoorbeeld pasteitjes, custard, kokospudding en peperpot, een stoofpotje met kaneel en kruidnagels. Verder kunt u natuurlijk heerlijke verse vis, nasi en bami met saté, kaas en Hollandse kroketten eten. Leguaan is de lokale specialiteit op Curacao.

Restaurant Mambo Beach Curacao Willemstad

Curacao heeft een grote verscheidenheid aan top-, en middenklasse restaurants die zich hebben aangepast aan praktisch alle internationale eetgewoonten. De Aziatische keuken is ruim vertegenwoordigd met Indonesische, Chinese, Indiase, Japanse en Thaise restaurants.

Goedkoop eet je in De Snek, een lokale snackbar of de kleine Chinese restaurants. Omdat de Chinezen zich hebben aangepast aan de lokale smaak, wordt in deze restaurants anders gekookt dan je in Nederland gewend bent. Natuurlijk zijn de Amerikaanse Fast Food Ketens op Curacao ruim vertegenwoordigd.

Truki Pan Curacao

Na elf uur ‘s avonds kun je terecht bij de Truk’í Pan (truki pan foodtruck). Deze broodstalletjes op wielen staan op strategische plaatsen om je een broodje Lomito (ossenhaas), stoba (stoofvlees) of een sateetje te serveren.

Eet smakelijk!

Uitgelichte woningen Curacao

Bellisimaweg B (Studiokamers) Willemstad Curacao

Week: € 185,-

Maand: € 420,-

1627_0_1
1627_1_2
1627_2_3

500 m2

20 slaapkamers

21 personen

Airco

Internet

Zwembad

Fontein B (1-slaapkamerappartement) Fontein Curacao

Week: € 380,-

Maand: € 1110,-

1592_0_1
1592_2_3
1592_3_4

65 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Perseusweg A (Studenten Studio) Willemstad Curacao

Week: Op aanvraag

Maand: € 320,-

1800_0_1
1800_1_2
1800_9_10

40 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Lagun (Villa) Lagun Curacao

Week: € 700,-

Maand: Op aanvraag

1495_1_7
1495_0_2
1495_4_9

90 m2

2 slaapkamers

5 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.