Economie van Curacao

Curacao heeft een uitstekende infrastructuur, die ver boven die van de regio uitsteekt. Curacao leeft deels van handel, waaronder offshorehandel en de Vrije Zone, olieraffinage, en toerisme, dat vooral opkwam nadat de Verenigde Staten een boycot tegen Cuba hadden ingesteld. Ook activiteiten rondom de haven, zoals scheepsreparatie en containeroverslag zijn zeer belangrijk. De diepe, natuurlijke zeehaven is de beste van het Caribisch Gebied en heeft een lange geschiedenis als belangrijke handels- en overslagcentrum in de regio.

Het eiland behoort bij de welvarendste eilanden van het Caribisch Gebied. Levensomstandigheden zijn er goed. De welvaart is matig tot redelijk verdeeld. Er is een zeer rijke en kleine toplaag, maar ook een aanzienlijke middenklasse en lage klasse. Naar schatting verdient de rijkste 10% van de bevolking rond 30% van het nationale inkomen, wat vergelijkbaar is met landen als Italië en de Verenigde Staten.

Economische recessie in de jaren negentig heeft voor een enorme emigratiegolf naar Nederland gezorgd. Tegenwoordig is de economie op Curacao redelijk stabiel en er is meer immigratie dan emigratie. Vooral toerisme is een sterke economische factor, met een kleine 500.000 verblijftoeristen per jaar. Er is nog steeds een hoge werkloosheid (ca. 14%) en vooral jeugdwerkloosheid is nog steeds een probleem.

Curacao importeert ongeraffineerde olie en gas en exporteert geraffineerde olie en gas. Verdere export zijn diverse aloë producten. De meeste voedingsmiddelen en dranken worden geïmporteerd.

Willemstad en met name het centrum van Punda is een belangrijke plaats in de toeristenindustrie. Hier bevindt zich de haven voor de vele cruiseschepen die Curacao aandoen. De cruiseindustrie is een zeer belangrijke pijler van het toerisme en economie op Curacao, omdat een groot deel van alle toeristen het eiland bezoekt tijdens een cruise. De laatste jaren ligt dit aantal rond de 500.000 passagiers per jaar. In Willemstad zijn verder nog een aantal luxe hotels, een aantal luxe winkelcentra, diverse op toerisme gerichte winkelstraten en horecafaciliteiten te vinden.

Ook op andere plekken op het eiland is de nodige toeristenaccommodatie te vinden, onder meer in (particuliere) appartementencomplexen en vakantiewoningen. Een groot deel daarvan wordt via www.casacama.com aangeboden. Ook zijn er elders op het eiland nog diverse aantrekkelijke stranden. Voorbeelden zijn Jan Thiel Beach en Mambo Beach. Ook Lagun Beach, gelegen op het westelijk deel van het eiland, is een populair strand.

De munteenheid is Antilliaanse gulden (=100 cent); code: NAF of Nafl of ANG. De Antilliaanse gulden is gerelateerd aan de koers van de dollar. In de praktijk kan er ook met dollars en euro worden betaald.

Uitgelichte woningen Curacao

Fontein B (1-slaapkamerappartement) Fontein Curacao

Week: € 380,-

Maand: € 1110,-

1592_0_1
1592_2_3
1592_3_4

65 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Hugenholtzweg (studentenkamers) Willemstad Curacao

Week: Op aanvraag

Maand: € 350,-

1540_0_1
1540_1_2
1540_2_3

200 m2

17 slaapkamers

17 personen

Internet

Kaya Andira A (Studio) Willemstad Curacao

Week: € 350,-

Maand: Op aanvraag

1485_2_1
1485_3_2
1485_4_3

20 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Kaya Andira II (Kamerhuur) Willemstad Curacao

Week: Op aanvraag

Maand: € 415,-

kaya-andira-curacao-kamerhuur
kaya-andira-curacao-kamerhuur
kaya-andira-curacao-kamerhuur

80 m2

3 slaapkamers

3 personen

Airco

Internet

Seru Bottelier (Villa) Willemstad Curacao

Week: € 1190,-

Maand: Op aanvraag

1491_0_1
1491_1_2
1491_2_3

450 m2

5 slaapkamers

10 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.