Bonaire Festiviteiten en Evenementen

Belangrijke feestdagen op Bonaire
– 1 januari Nieuwjaarsdag / Maskarade
– februari – maart Carnaval
– maart/april: Goede vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag
– februari – april Simadan / Oogstfeest
– 27 april Koningsdag
– 30 april Dia di Rincon
– Juni Duikfestival
– 24 juni Sint Jansdag
– 29 juni Petrusdag
– 6 september Bonaire-dag
– Begin Oktober Bonaire regatta
– 31 oktober Halloween
– Eind oktober tot eind december Bari
– 5 december Sinterklaas
– 25-26 december Kerstmis Eerste en tweede kerstdag zijn officiële feestdagen.
– 31 december oudejaarsavond

Bijzondere feestdagen op Bonaire:

1 januari – Maskarada
De Maskerade (Maskarade) is een nieuwjaarsfeest op Bonaire. Tijdens de Maskerade dragen de Bonairianen een masker en zijn verder verkleed. Maskarade vindt haar oorsprong in de Spaanse traditie. De naam is afkomstig van de grote optocht waar de mensen gemaskerd en verkleed aan deelnemen. De grote optocht is een kleurrijke en vrolijk muzikaal omlijste gebeurtenis. De optocht eindigt bij het huis van de gouverneur waar gefeest en gedanst wordt ter ere van het nieuwe jaar. Traditiegetrouw bedankt de gouverneur de deelnemers met een fles rum, die ter plekke door de feestvierders wordt genuttigd.

Februari/Maart – Carnaval
Eind januari begint de carnavalsperiode op Bonaire. In een periode van enkele weken vinden er folkloristische evenementen plaats. Het hoogtepunt is de Grote Parade op de zondag voor aswoensdag. Het Bonairiaanse carnaval kent verschillende onderdelen en facetten. Er zijn talloze parades en andere festiviteiten zoals het kindercarnaval, scholencarnaval, carnavalsoptocht en de lichtjesparade.

Februari/April – Simadan
Simadan is het folkloristische oogstfeest dat gevierd wordt op tweede Paasdag in Rincon. Vroeger werd de oogst van mais (maïshi chiki) uitbundig gevierd op het platteland (kunuku) van Bonaire. Simadan is afkomstig is uit de tijd van de slavernij. De slaven vierden met Simadan dat zij hun eigen deel van de oogst mochten binnenhalen. Iedereen hielp met het binnenhalen van de oogst, waarna feest gevoerd werd en vervolgens ging iedereen naar de volgende plantage. Tegenwoordig is Simadan een feest waar vrienden en familie samen met de boer het gierst en maïs oogsten, waarna de boer zorgt voor het eten en de drank voor het aansluitende feest.

30 april – Dia di Rincon
Dia di Rincon betekend letterlijk “de dag van Rincon”. De Nederlanders noemen het graag de “Koningsdag van Bonaire”. OP 30 april gaan er duizenden mensen naar het kleine dorpje Rincon. De bezoekers komen niet alleen van Bonaire, maar ook van andere Antilliaanse eilanden. Tijdens Dia di Rincon is het dorp één grote dansvloer met muzikanten en dansers in traditionele kostuums. Naast veel dans zijn er vele traditionele gerechten te proeven en wordt er veel bier gedronken; de overeenkomst met Koningsdag is treffend.
Op Rincondag wordt het centrum van Rincon auto vrij gehouden. De dag geniet een enorme populariteit onder de bevolking van het eiland.

bonaire cultuur bevolking

24 juni – Sint Jans dag
Sint Jans dag is van origine de dag waarop smeekbeden gericht werden om regen te laten komen over het eiland en de wind af te laten nemen. Tegenwoordig is het een folkloristisch feest waarbij de bewoners van Bonaire op deze dag langsgaan bij de huizen waar mensen wonen die Jan (Of Juan, Johan, Juana enz.) heet. Jan wordt een serenade gebracht, waarna verwacht wordt dat hij trakteert.

29 juni – Petrusdag
Petrusdag is hetzelfde als Sint Jan, maar nu gaat men langs bij allen die luisteren naar de naam Petrus, of een afgeleide daarvan zoals Pedro, Peter enz.

6 september – Bonaire dag
Bonaire dag “Dia di Himno i Bandera di Boneiru” wordt ook wel de dag van de vlag genoemd. Bonaire dag is een officiële vrije dag op Bonaire. Herdacht wordt dat op 6 september 1499 het eiland ontdekt werd door de Spanjaarden Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci.

Begin oktober – Bonaire regatta
Begin oktober wordt de Bonaire Regatta gehouden. Gedurende meer dan een week worden vele zeilwedstrijden vlak langs de kust van Bonaire gehouden. Doordat de zeilwedstrijden dicht onder de kust zijn zijn ze vanaf de wal goed te volgen.

31 oktober – Halloween
Op Bonaire komen alle kinderen van een dorp of stad bij elkaar met Halloween en gaan ze bij de winkels langs. Dat is dus anders dan in Amerika gewoonte is, waar de kinderen langs de deuren gaan.

Eind oktober tot eind december – Bari
Van eind oktober tot eind december wordt op Bonaire Bari gevierd; een tijspanne waarin een voorzanger en een koor liederen zingen waarin de spot wordt gedreven met de eilandgebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Uitgelichte woningen Aruba

Kaya Saturnus D Belnem Bonaire

Week: € 740,-

Maand: € 2845,-

1675_0_1
1675_1_2
1675_2_3

80 m2

2 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Kaminda Sorobon Resort (Chalet) Sorobon Bonaire

Week: € 910,-

Maand: Op aanvraag

1749_0_1
1749_1_2
1749_2_3

60 m2

2 slaapkamers

4 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Sabal Palm B Belnem Bonaire

Week: € 620,-

Maand: Op aanvraag

2021 01 08 17.28.02 1
2021 01 22 17.15.55
2021 01 30 09.39.15

60 m2

1 slaapkamers

3 personen

Airco

Internet

Warm water

Kaya Den Haag (1-slaapkamerappartement) Hato Bonaire

Week: Op aanvraag

Maand: € 690,-

1520_0_1
1520_1_2
1520_2_3

50 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Kaya Neptunes A (Studio) Belnem Bonaire

Week: Op aanvraag

Maand: € 710,-

belnem-studio-bonaire
belnem-studio-bonaire
belnem-studio-bonaire

20 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Warm water

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.