Aruba Steden en Dorpen

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad, met ongeveer 35.000 inwoners de grootste plaats van het eiland. Oranjestad wordt in de volksmond ook Playa genoemd.

Voor 1790 was het zuidelijk gelegen Savaneta de Arubaanse hoofdstad, maar Oranjestad bleek voor schepen beter bereikbaar. De stad is gebouwd rond Fort Zoutman, dat in 1796 door de Nederlanders is gebouwd ter verdediging van het eiland en heeft een haven waar tegenwoordig ook veel cruiseschepen aanmeren.

Veel bewoners van Aruba vestigden zich rond 1800 rondom Fort Zoutman, een 17e eeuws fort. Zij bouwden de huisjes schots en scheef. Sommige werden zelfs in de vuurbaan van één van de kanonnen gebouwd. Langzaamaan groeide het gehucht uit tot een klein dorp. Ruim 25 jaar na de oplevering van het fort woonde zelfs bijna de helft van de totale eilandbevolking vlakbij Fort Zoutman. Deze belangrijke woonplaats moest een naam krijgen en in 1824 besloot de gouverneur het te vernoemen naar het Huis van Oranje. Oranjestad werd een feit. Omstreeks 1860 woonden er ruim 1000 mensen.

In Oranjestad zijn de grote supermarkten van het eiland gevestigd en voor de grote boodschappen moet iedereen naar de hoofdstad. Naast de grote winkels beschikt Oranjestad ook over een handvol winkelcentra, gericht op lokalen en toeristen (veelal cruisetoeristen). De belangrijkste en bekendste winkelstraat is Caya G. F. Betico Croes, vernoemd naar de in 1986 overleden politicus Betico Croes.

     

Aruba bestaat zeker niet enkel uit Oranjestad. Er zijn dan ook nog veel leuke andere plaatsen te ontdekken zoals:

Sint Nicolaas of San Nicolas is een plaats in het zuidoosten van Aruba. Sint Nicolaas ligt 19 kilometer ten zuidoosten van Oranjestad. Het is Aruba’s op één na grootste plaats. In de stad bevindt zich sinds 1924 een olieraffinaderij, die veel mensen van werk voorziet. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de raffinaderij er voor gezorgd dat Aruba nu een van de meest welvarende eilanden is in de Carribean. De raffinaderij zorgde er voor veel arbeidsplaatsen en er waren werknemers in dienst uit meer dan 50 landen.

Savaneta is een klein dorp aan de zuidkust van Aruba, ten westen van San Nicolas. Voor 1790 was het zuidelijk gelegen Savaneta de Arubaanse hoofdstad. Er is een kazerne van de Nederlandse Koninklijke Marine aanwezig in het dorp, waar een detachement van het Korps Mariniers gelegerd is.

Palm Beach is een plaats en een strand in Aruba. Aan Palm Beach liggen de grootste hotels van het eiland, het wordt ook wel de “Highrise-area” genoemd, vanwege het feit dat de meeste hotels gevestigd zijn in (voor Arubaanse begrippen) hoogbouw. Naast de Highrise hotel area heeft Aruba ook nog een Lowrise hotel area. Palm Beach is één van de populairste badplaatsen van Aruba. Naast de grote hotels aan het strand is er achter de hotels in de laatste jaren een aantal winkelcentra gebouwd.
Naast het toeristen gebied is Palm Beach tevens een plaats in Aruba. Het ligt net ten westen van Noord, en is gelegen aan één van de 7 hoofdwegen van Aruba, en tevens de enige 4-baans weg. Palm Beach is verbonden aan een buslijn van Arubus en is overdags 4 keer per uur te bereiken via het busstation in Oranjestad. In Palm Beach staan voornamelijk villa’s.

Noord is een plaats in het noordwesten van Aruba, gelegen vlak bij Palm Beach. Noord heeft een aantal supermarkten, restaurants en een politiebureau. Ook de bezienswaardige kapel van Altovista is er te vinden. In Noord wonen vele migranten uit Nederland.

Santa Cruz is een plaats in het midden van Aruba.

Andere wijken en dorpen op Aruba zijn onder andere:

Angochi
Malmok
Moko
Catiri
Seroe Colorado
Lago Heights
Brazil
Barcadera
Simeon Antonio
Dakota
Paradera
Tanki Leendert
Madiki

Companashi
Ponton
Kudawecha
Yaburibari
Urataca
Shabiruri
Yucuri
Matividiri
Siribana
Camacuri
Cashero
Daimari

 

Uitgelichte woningen Aruba

Irenestraat B (Appartement) Oranjestad Aruba

Week: € 700,-

Maand: € 2475,-

1571_0_1
1571_1_2
1571_2_3

45 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Kudawecha A (1-slaapkamerappartement) Noord Aruba

Week: € 585,-

Maand: € 790,-

1728_0_1
1728_1_2
1728_2_3

25 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Zwembad

L.G. Smith Boulevard Studio Tuinzicht Malmok Aruba

Week: Op aanvraag

Maand: € 525,-

lg-smith-boulevard-long-term-rental-apartments-aruba
lg-smith-boulevard-long-term-rental-apartments-aruba
lg-smith-boulevard-long-term-rental-apartments-aruba

25 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

L.G. Smith Boulevard Aruba Villa C Malmok Aruba

Week: € 5000,-

Maand: Op aanvraag

aruba-villa-rental-malmok-dreaming-huren
aruba-villa-rental-malmok-dreaming-huren
aruba-villa-rental-malmok-dreaming-huren

500 m2

7 slaapkamers

15 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Paradera A Paradera Aruba

Week: Op aanvraag

Maand: € 710,-

1441_0_1
Paradera Appartement Aruba Vakantiewoning Long Term (2)
1441_1_2

50 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Boroncana 3-slaapkamer villawoning Noord Aruba

Week: € 1000,-

Maand: € 1945,-

1753_0_1
Boroncana Aruba Long Term House Rental (21)
Boroncana Aruba Zwembad Villawoning

115 m2

3 slaapkamers

6 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.