Aruba toen en nu

Aruba werd ontdekt in 1499 door Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci en Juan de la Cosa. Het eiland werd samen met Bonaire en Curacao door de Spaanse Koning aan Juan de Ampies in eigendom gegeven en werden ook de “Islas de Los Gigantes” genoemd. In 1636 werd Aruba overgenomen door de Nederlanders.

Aruba was tussen 1807 en 1816 in de handen van de Engelsen. In 1824 werd goud ontdekt, dit werd tot 1916 door een Engelse maatschappij gewonnen. Bij de totstandkoming in 1865 van het nieuwe Regeringsreglement werd door de minister van Koloniën geconstateerd dat de enige band tussen de eilanden de onderhorigheid aan de Nederlandse Staat was. In 1879 begon men met een fosfaatwinningsmaatschappij op Aruba bij de Sero Colorado. De ondergrondse tunnels zijn tegenwoordig nog aanwezig.

In 1907 ontstaat een fel protest van de Arubaanse handel tegen de stiefmoederlijke behandeling van Aruba. In 1933 biedt de Raad van Politie van Aruba een petitie aan aan de Koningin voor een meer losse, zelfstandige status. In 1947 wordt er door het het Arubaanse Volk een petitie opgesteld voor “separacion” voor volkomen zelfstandigheid, volkomen onafhankelijkheid volgens de wens van het Arubaanse volk: Aruba als volkomen autonoom staat/land, lid van het Koninkrijk, rechtstreeks onder de Kroon. 15 maart 1952: vaststelling van een definitie van het Arubaans burgerschap, nadat een definitie hiervan al in 1947 was vastgelegd. Deze keer in een motie van de Eilandsraad van Aruba: voor een kiesstelsel, waarbij de op Aruba geborenen en hun kinderen, waar ook geboren, mits Nederlanders, in de volksvertegenwoordiging een meerderheid hebben. Dit voorstel wordt aangenomen met 16 stemmen vóór en 5 stemmen tegen. Aruba kreeg onder andere steun van Venezuela, Panama en Costa Rica en men reisde ook naar Londen voor de steun van de “Socialist International”.

1976: Voor het eerst werd een datum voor Aruba’s onafhankelijkheid vastgelegd voor 1981, en 18 maart werd Dag van Aruba’s Vlag en Volkslied, als twee symbolen van Aruba’s soevereiniteit en onafhankelijkheid. Op 1 januari 1986 werd Aruba uiteindelijk afgescheiden van de overige Nederlandse Antillen en werd het een volkomen zelfstandig en autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden (status aparte): Aruba verkreeg net als Nederland en de Nederlandse Antillen de hoedanigheid van volwaardig land binnen het Koninkrijk.

Het staatshoofd is constitutioneel de Nederlandse Koning die de gouverneur van Aruba aanwijst om hem te vertegenwoordigen. De gouverneur is aangewezen voor een termijn van zes jaar. De gouverneur op zijn beurt benoemt de ministers. De werkelijke politieke macht ligt bij het parlement en de Raad van Ministers ofwel het kabinet. Het parlement van Aruba bestaat uit één kamer, de Staten met 21 leden die door de burgers voor vier jaar worden gekozen. De uitvoerende macht ligt bij de Raad van Ministers, die geleid wordt door een minister-president. Gouverneur en Raad van Ministers vormen samen de regering. De regering zetelt in Oranjestad. De volksvertegenwoordiging heeft het recht van amendement, van enquête en van interpellatie. Zij heeft eveneens het recht van initiatief. De landsbegroting dient door haar te worden goedgekeurd.

Binnen de Europese Unie heeft Aruba de status van landen en gebieden overzee (LGO). In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel. Door de bijzondere relatie met Nederland komen de eilanden wel in aanmerking voor Europese fondsen en EU brede samenwerkingsovereenkomsten zoals het Erasmus+ programma. Verder bezitten de inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap. Dit Europees burgerschap moet gezien worden als een aanvulling op het nationale burgerschap.

Uitgelichte woningen Aruba

Irenestraat B (Appartement) Oranjestad Aruba

Week: € 700,-

Maand: € 2475,-

1571_0_1
1571_1_2
1571_2_3

45 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Kudawecha A (1-slaapkamerappartement) Noord Aruba

Week: € 585,-

Maand: € 790,-

1728_0_1
1728_1_2
1728_2_3

25 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Zwembad

L.G. Smith Boulevard Studio Tuinzicht Malmok Aruba

Week: Op aanvraag

Maand: € 525,-

lg-smith-boulevard-long-term-rental-apartments-aruba
lg-smith-boulevard-long-term-rental-apartments-aruba
lg-smith-boulevard-long-term-rental-apartments-aruba

25 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

L.G. Smith Boulevard Aruba Villa C Malmok Aruba

Week: € 5000,-

Maand: Op aanvraag

aruba-villa-rental-malmok-dreaming-huren
aruba-villa-rental-malmok-dreaming-huren
aruba-villa-rental-malmok-dreaming-huren

500 m2

7 slaapkamers

15 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

Paradera A Paradera Aruba

Week: Op aanvraag

Maand: € 710,-

1441_0_1
Paradera Appartement Aruba Vakantiewoning Long Term (2)
1441_1_2

50 m2

1 slaapkamers

2 personen

Airco

Internet

Boroncana 3-slaapkamer villawoning Noord Aruba

Week: € 1000,-

Maand: € 1945,-

1753_0_1
Boroncana Aruba Long Term House Rental (21)
Boroncana Aruba Zwembad Villawoning

115 m2

3 slaapkamers

6 personen

Airco

Internet

Warm water

Zwembad

CasaCama - Sinds 2004 specialist van betrouwbare woonruimte in Suriname, Aruba, Bonaire en Curacao

Als eerste de beste aanbiedingen ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.